Aktivnosti

stephanie-TmQXOez3tHs-unsplash

Rafting na Zrmanji

Avanturiste i ljubitelje adrenalina oduševit će čarobno lijepa i izazovna rijeka Zrmanja te njeni brojni brzaci. Sedamdeset kilometara duga rijeka zadovoljit će one koji žele iskušati svoju hrabrost kroz rafting, ali i one koji kroz opušteno veslanje žele uživati u ljepoti Zrmanje i impresivnih stijena koje se uz nju uzdižu.

Planinarenje na Paklenici

Svi oni željni čistog planinskog zraka, planinarskih staza ili pak penjanja, svoje će apetite zadovoljiti u Nacionalnom parku Paklenica. Smještena nedaleko od Zadra, Paklenica se nalazi na obroncima južnog Velebita, a iznimno je bogata raznolikim šumskim pokrovom. Brojne planinarske rute razlikuju se po težini i zahtjevnosti, tako da će se u njima pronaći i oni koji vole laganije šetnje kao i oni koji traže izazove. Također, Paklenica je poznata i izvan Lijepe naše po penjačkim aktivnostima, posebno zanimljivima zbog blizine mora i mogućnosti kombiniranja penjanja i sportova na vodi.

Fotografija: Ivan Čorić, arhiva Nacionalni park Paklenica

NPP_Anica kuk, foto Ivan Čorić
KORNATI

Ronjenje na Kornatima

Kristalno čisto i bistro Jadransko more ne dolazi do izražaja nigdje kao u Nacionalnom parku Kornati. Ne čudi stoga što je jedna od glavnih aktivnosti tamo upravo ronjenje i istraživanje podmorskog svijeta. Za one koji nemaju ronilačke kvalifikacije uvijek je moguć i snorkeling (ronjenje bez autonomne ronilačke opreme). Oni koji žele iskusiti ronjenje na Kornatima, mogu kontaktirati neke od brojnih za to kvalificiranih službi koje profesionalno vode ronilačke aktivnosti.

Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Biciklizam na Krki

Ima li čega ljepšeg od vožnje bicikla po zapanjujuće lijepoj prirodi, na svježem zraku? Na otprilike sat i pol udaljenosti vožnjom od Zadra smjestio se čudesni Nacionalni park Krka s čak 470 kilometara dugačkom biciklističkom stazom. Krka je ponajviše poznata po svojim slapovima, a najpovoljnije vremenske prilike prevladavaju u svibnju, lipnju i rujnu. Iskoristite svoj odmor i posjetite ovaj park – bilo biciklom, šetnjom ili pak kroz izlet brodom!

Biciklizam na Krki
vransko jezero

Ribarenje na
Vranskom jezeru

Ljubitelji ribolova pronaći će se u Parku prirode Vransko jezero smještenom nedaleko od Zadra. Moguće je kupiti dnevne, višednevne i godišnje karte za ribolov, a potrebno je također pratiti kada je lovostoj za koju vrstu ribe. Ribolov je moguć od izlaska sunca do 23 sata, a ako se odlučite posjetiti Vransko jezero, ostavite malo vremena i za prošetati se ovim umirujućim okruženjem.

Fotografija: arhiva Parka prirode Vransko jezero

Kayaking na Dugom otoku

Za one koji žele iskusiti ljepote Hrvatske na nešto drugačiji način, kayaking na jednom od najljepših otoka u zadarskom arhipelagu, Dugom otoku, mogao bi biti savršena aktivnost! Kayak Tours Croatia nudi vam dnevne i poludnevne ture, ovisno o razini fizičke zahtjevnosti koja vam odgovara. Istražite prekrasnu špilju Brbušćica, veslajte kristalno čistim otočkim morem, zaigrajte picigin na rajskoj plaži Sakarun, uživajte u lokalnim specijalitetima!

Fotografija: Kayak Tours Croatia
KAYAKING DUGI OTOK